3PL(Üçüncü Parti Lojistik) ve 4PL(Dördüncü Parti Lojistik) Arasındaki Fark
logisticked
2 Şub 2022
2 dakikada okunur
Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik hizmeti veren firmaların ihtiyaç dahilinde “outsource” modeli ışığında hizmet aldığı firma modellerine 3. Parti Lojistik (3PL) firmaları denir. 3PL firmaları dağıtım, depolama ve nakliye hizmetleri verirler. Depolama ve nakliye hizmetleri temel hizmet ağları olarak açıklanabilir. Hizmetler genellikle lojistiğin ötesine geçerek tedarik zincirinin parçalarını entegre eden üretim veya satın alma gibi katma değerli hizmetleri içerir. 3PL hizmeti veren firmaların 2014 verilerine göre pazar payı 75 milyon dolar olduğunu göz önünde bulundurursak sektördeki hizmet ağının gücünü de anlayabiliriz.
4PL ise 3PL’den farklı olarak daha kapsamlı bir hizmet ağına sahiptir. 4PL olarak hizmet veren her lojistik firması müşteriyle gerçek bir ortak haline gelir ve yalın, uygun maliyetli bir tedarik zinciri oluşturmak için çalışır. 4PL modelini, depolamadan nakliyeye, üretimden ham madde tedariğine ve bununla entegre bütün elementlerin yönetildiği ve koordine edildiği büyük bir şemsiye olarak düşünebiliriz.
3PL sağlayıcı ile 4PL sağlayıcı arasındaki temel fark, 4PL'nin tüm tedarik zincirini idare etmesi, 3PL'nin ise lojistiğe odaklanmasıdır. Her biri, durumunuza bağlı olarak kendi avantajlarını sağlar, bu nedenle her bir sağlayıcıdan ne elde ettiğinizi anlamak, şirketiniz için doğru kararları vermenize yardımcı olacaktır.
· 4PL sağlayıcıları orta ila büyük ölçekli işletmeler için daha iyiyken, 3PL sağlayıcıları küçük ila orta ölçekli işletmeler için daha uygundur.
· 4PL sağlayıcıları, optimizasyon ve entegrasyon düzeyinde işlev görürken, 3PL sağlayıcıları daha çok günlük işlemlere odaklanır.
· 4PL sağlayıcıları, kamyonlar ve depolar gibi varlıklara sahip olabilirken, 3PL sağlayıcıları genellikle bu varlıklara sahip değildir.
· 4PL şirketleri, 3PL sağlayıcılarının faaliyetlerini etkin bir şekilde koordine edebilir.
· 4PL sağlayıcıları, büyük bir değer karşılığında en yüksek düzeyde lojistik hizmetleri sağlarken, 3PL sağlayıcıları daha çok tek seferlik işlemlere odaklanır.
· 4PL sağlayıcıları, her işletmenin tedarik zinciri için tek bir temas noktası sağlarken, 3PL sağlayıcılarında, işletmelerin genellikle tedarik sürecinin belirli yönlerini dahili olarak yönetmesi gerekir.
Comments